Ventilationsaggregat – en guide

Ett ventilationsaggregat kan beskrivas som husets eller anläggningens lungor, vars syfte är att förse utrymmet frisk luft och öka ventilationen. Vilket aggregat du ska välja beror på ditt ventilationssystem, vad du vill få ut av ventilationen och vilka behov du har. I den här guiden berättar vi mer om ventilationsaggregat och hjälper dig att hitta rätt aggregat.

Precis som allt annat finns det flera olika typer av ventilationsaggregat. För enkelhetens skull delar vi in dem i två grupper – ventilationsaggregat med värmeväxlare och ventilationsaggregat utan värmeväxlare.

 

Ventilationsaggregat med värmeväxlare

Denna typ av aggregat passar dig som är ute efter ett system med värmeåtergivning – ett så kallat FTX-system. Det innebär att den uppvärmda rumsluften passerar genom ventilationsaggregatet som är försett med värmeväxlare (roterande värmeväxlare, plattvärmeväxlare eller motströmsvärmeväxlare). Den uppvärmda luften möter den inkommande uteluften i värmeväxlaren där uteluften värms upp innan den förs vidare ut i rummet igen.

Ett ventilationsaggregat med värmeväxlare kan på så sätt bidra till minskade energi- och uppvärmningskostnader.

 

Ventilationsaggregat utan värmeväxlare

I ett ventilationssystem som saknar värmeåtervinning behöver ventilationsaggregatet inte vara försett med värmeväxlare. I ett sådant system läggs vikten vid att transportera ut den förbrukade frånluften. En sådan här lösning är enklare att installera och har en lägre initialkostnad, samtidigt som den ändå har gynnsamma effekter på inomhusmiljön.

 

5 saker du behöver ha koll på när du väljer aggregat

  1. Byggnad: I vilken typ av byggnad ska ventilationsaggregatet placeras i?
  2. Ventilationssystem: Vilket ventilationssystem har/vill du ha?
  3. Golvyta: Hur stor golvyta ska ventileras (i kvadratmeter)?
  4. Antal personer: Hur många personer ska vistas på ytan?
  5. Luftflöde: Hur stort luftflöde vill du ha?

 

Delivents ventilationsaggregat

I vårt sortiment hittar du både gavelanslutna och toppanslutna FTX-aggregat av från Enervent – ett välkänt varumärke från Finland.

Enervents FTX-aggregat består av ett brett urval av energieffektiva småhusaggregat vars värmeåtervinning sker med roterande värmeväxlare och har en verkningsgrad på upp till 85 %. VTT i Finland (motsvarigheten till SP i Sverige) har dessutom klassat ventilationsaggregaten LTR-3 och Pingvin i högsta klass A.

Här kan du läsa mer om våra gavelanslutna FTX-aggregat och toppanslutna FTX-aggregat.

Behöver du hjälp? Tveka inte att kontakta oss.

DEL I VENT

Adress:
Östra Hamnen 7, 475 42 Hönö

Telefon:
0705-970031

Öppettider:
Mån-fre: 7.30-16.30

 Org. nummer: 556641-5898

DEL I VENT Support

E-post:
info@delivent.se 

Telefon:
0705-970031
Kontorstid (9-17)